perjantai 22. tammikuuta 2010

Maailman vanhin koira ja koiran ikä

Viime vuoden lokakuussa Guinnessin ennätystenkirjaan pääsi mäyräkoira Otto, joka jouduttiin kuitenkin lopettamaan noin kuukausi ennen 21. syntymäpäiväänsä. Aamulehti uutisoi myös tapauksesta ja väittää että "ihmisen vuosissa" Oton ikä oilsi ollut 147:n ikävuoden paikkeilla.
147 vuotta saadaan kertomalla 21 maagisella luvulla 7, mikä kuitenkaan ei kerro ihan kaikkea. Kaikkien koirien "oikeaa" ikää ei voida vertailla vain yhdellä kertoimella, sillä koiraroduissa on huimia eroja, toiset rodut elävät pidempään kuin toiset. Koirien ikää laskiessa pitäisi ottaa huomioon myös rodun keskimääräinen paino; pienemmät koirat elävät lähes poikkeuksetta pidempään kuin isot koirat. Alla olevaa taulukkoa tulkiten Oton "ihmisikä" olisi ollut juuri ja juuri 100 vuoden paikkeilla. Esimerkiksi keskiverto kultainennoutaja olisi "saman ikäinen" 16-vuotiaana.
Oli Oton ikä mikä tahansa suhteutettuna ihmisten vuosiin, niin yli 20 vuotta on joka tapauksessa kunnioitettava ikä koiralle eikä suotta ennätystenkirjassa.
Koirien elinikä ihmisen vuosissa, lähde: wikipedia.

Toinen uutinen Aamulehdestä: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila myöntää eläinsuojelun puutteet. Ministerin mukaan rangaistuksia tulisi koventaa, sillä nykyinen kahden vuoden vankeustuomio aiheuttaa sen, että eläinrääkkääjät selviävät nykyään yleensä vain sakoilla. Anttilaa huolettaa lisäksi se, että lain noudattamisen valvonta on nykyään ainoastaan kuntien kontolla. Toinen huolenaihe on se, että laki on jokseenkin löyhä, ja antaa liikaa tulkinnanvaraa.
Asiaa on laittanut eteenpäin muun muassa viime aikoina suomalaisilla sikatiloilla ilmenneet tapaukset, sekä mm. YLE:n uutisoima hevosiin liittyvä eläinsuojelurikosepäily Iitissä. Toivon mukaan pian kiristyvä eläinsuojelulaki saa kuriin myös pentutehtailijat, joista kirjoitin jo aiemmin Ihmisten julmuus -postauksessa.

0 kommenttia: